úterý 28. dubna 2015

Serotonin - hormon štěstí


Pocit bezpečí a životního naplnění způsobuje Serotonin, "hormon štěstí." Na jeho hladině v těle závisí náš celý světonázor. Proto většina duchovních nauk a motivačních proslovů dlouhodobě nemůže fungovat a také nefunguje. 


Dokáží pouze hladinu serotoninu a dopaminu dočasně vystřelit nahoru. Duchovní učitelé to nazývají napojení na náš životní úkol, spojení s naší duší či Nad-já. A možná to tak skutečně je. Toltékové říkají, že svět je nevysvětlitelný, nicméně je naší povinností se o vysvětlení alespoň pokusit.

Když na Youtube zadáte výraz "serotonin", vyjedou vám - mezi jinými - dlouhá videa, což jsou vlastně audia s určitými frekvencemi, které mohou hladinu serotoninu pozvedat, resp. mají přímý vliv na tvorbu serotoninu v těle. Ano, fungují. Pokud máte sluchátka na uších. Jakmile je sundáte, je po všem.

Meditace taky dobrý, ať už vizualizace se záměrem, což vlastně žádná meditace není, ale jakýs takýs účinek to má, nebo buddhistická vipassana, meditace vhledu a pozorování toho, co je uvnitř. Což když máte depku, je to poslední co byste chtěli dělat. Nemáte sílu se s tím neztotožňovat, protože nemáte serotonin.

Když jde do tuhého, nejspolehlivější možností jsou antidepresiva. Ta zvyšují koncentraci serotoninu v centrálním nervovém systému. Chvíli to sice trvá (2-3 týdny), ale pak je hladina serotoninu téměř konstantní s minimálními výkyvy.

Když koncentrace není OK, můžete tak akorát zalézt pod peřinu a myslet na nejhorší.
 
Když je koncentrace serotoninu v těle OK, můžete skály lámat a hory přenášet. Nehledáte boha a nějaké osvícení je vám jedno. Jste tím kým jste, je to tak dobře a neřešíte víc, než teď a tady.

Žádné komentáře:

Okomentovat

FB