středa 14. října 2015

Halucinogeny zažívají comeback / vrací se do psychoterapie

Pro nás, kteří pro lenost nejsme stavu zvládnout svá kopající ega, je tohle velká věc. Před 60 lety začal s pokusy s LSD MUDr. Stanislav Grof a neměl věru špatné výsledky. Ve svých knihách publikoval zážitky mnoha svých klientů, jenž popisují hluboké transcendentální vhledy. Nedlouho na to se LSD zmocnili hippies. Díky hromadnému amatérskému zneužívání docházelo nezřídka k psychózám a jelikož hippies byli ti, kteří se bouřili (válka ve Vietnamu), tehdejší establishment je hodil s LSD do jednoho pytle. LSD bylo prohlášeno za nelegální a celý výzkum na poli psychiatrie skončil.

Totiž: halucinogeny prý pravděpodobně vypínají neuronovou síť v mozku, o níž se vědci začínají domnívat, že má na svědomí stavbu lidského ega. Mentální programy, založené na zážitcích z dětství, porodů, školství, náboženství a bůhvíčeho ještě. Takže nejspíš se děje to, že halucinogen člověku vypne ego. A to jistojistě přináší nesmírnou úlevu.

Lebka, Scull


Některými používanými halucinogeny jsou: 




  • MDMA (extáze) - jako vybuzovač empatií při partnerských problémech 
  • LSD - pomáhá smrtelně nemocným pacientům překonat strach ze smrti
  • psilocybin (houbičky) - léčí závislosti a deprese


S mnohonásobně delším účinkem, než běžná psychofarmaka. 


Následující popisy vizí, jenž zažívají klienti na terapiích s halucinogeny, jsou nádherné a posilující: 


  • "Zažíval jsem pocit jednoty s celým vesmírem, v tu chvíli jsem přesně věděl, co je v životě důležité a co ne."



  • "Od té chvíle byla láska jedinou věcí, která stála za úvahu. Zářila z jednoho bodu světla a vibrovala. Nikdy během celého života na Zemi jsem se necítil tak nádherně jako během této cesty. Bylo mi řečeno ať si se svou rakovinou nedělám starosti, v celkovém řádu věcí je to jen drobnost. Malá nedokonalost mého lidství."

Tyto zážitky samotní klienti řadí do seznamu svých zásadních životních okamžiků.

Samostatnou kapitolou je Ayahuasca, liána smrti (zabíjí ego). Dnes se za ní pořádají výpravy do Amazonie, za šamany se jede týden lodí džunglí do pralesa. Šamani říkají, že Ayahuasca má vlastní vědomí, je to bytost, která s každým zachází po svém. Malíř Pablo Amaringo na svých strhujících obrazech dokonce zachytil své ayahuascové vize. A asi nejlépe a nejpřesněji jsou také popsány v knize Ayahuasca - tanec s bohy, mohu doporučit.


Byli jsme vytvořeni s lidskou myslí, s egem. Kdo to neřeší, je šťastný. 



Žádné komentáře:

Okomentovat

FB